Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Cruciale Brexit-week: op naar no deal… of verkiezingen

Het Britse parlement is deze week terug van reces en stemt dinsdag over een motie die de regering van Boris Johnson moet dwingen om uitstel van de Brexit te vragen, als er vóór 31 oktober geen akkoord is over een gereguleerd vertrek van de Britten uit het VK. Johnson gaf maandag opnieuw aan hoe dan ook per 31 oktober uit de EU te willen stappen, met of zonder akkoord.

Het gaat er deze week dan ook om spannen: als de motie voor uitstel van de Brexit dinsdag een meerderheid krijgt, wordt Johnson voor het blok gezet: volgens diverse waarnemers is de kans groot dat hij nieuwe verkiezingen gaat uitschrijven. Doet hij dat niet, dan loopt Johnson het risico van een motie van wantrouwen, als hij de wens van het Lagerhuis negeert.

Wordt de motie voor uitstel verworpen, dan kan Johnson een laatste poging doen om tot een akkoord te komen met de EU. Gelet op de eisen van de Britse regering over het schrappen van de omstreden grensregeling tussen Ierland en Noord-Ierland, is de kans echter groot dat Johnson geen deal sluit, wat het risico op een vertrek zonder afspraken vergroot. Diplomaten in Brussel stellen tegenover de site Politico dat een no-deal-uitkomst inmiddels het ‘basisscenario’  is geworden wat betreft de EU.

2. Vertrek Hudson’s Bay: verhuurders geschokt, gemeenten vrezen gat in de binnenstad

Hudson’s Bay gooit het bijltje erbij neer en vertrekt eind dit jaar uit Nederland, zo bleek afgelopen weekend. Maar de verhuurders van de panden waar de winkelketen in gevestigd is weten nog van niks. Cushman & Wakefield, dat als adviseur optreedt voor “het grootste deel van de verhuurders”, zegt nog niets te hebben gehoord over een vertrek, maar laat weten dit wel aan te hebben zien komen. Een woordvoerder benadrukt dat er in de langlopende huurcontracten garanties zijn ingebouwd om te zorgen dat Hudson’s Bay zijn verplichtingen nakomt.

Belangrijke vraag voor gemeenten waar panden van Hudson’s Bay zijn gevestigd is: wat te doen met het vastgoed? Het gaat vaak om grote panden met veel vloeroppervlak in stadscentra van onder meer Leiden, Enschede, Amstelveen en Rotterdam. “Als ze vertrekken, is dat een leegstandsverdubbelaar”, zei de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg eerder deze week tegen het FD.

3. Goudprijs bereikt hoogste punt in zes jaar

Door alle politieke onzekerheid stellen beleggers steeds meer vertrouwen in goud. De goudprijs heeft inmiddels het hoogste punt sinds 2013 bereikt. Volgens analisten is dat een zorgelijk signaal, want het geeft aan dat er weinig vertrouwen is in de stand van de wereldeconomie. Ook de veilig geachte obligaties zijn de laatste tijd erg in trek bij beleggers.

4. Thierry Baudet gaat zijn niet gemelde reisjes met een privéjet alsnog bespreken met Kamervoorzitter Arib

De inmiddels uit de partij gezette Henk Otten had hem nog gewaarschuwd, maar Thierry Baudet heeft twee reizen die hij met een privéjet heeft gemaakt niet gemeld bij de Kamer.

HP/De Tijd meldde maandag dat de partijleider van Forum voor Democratie twee reizen met het vliegtuig van Suitsupply-oprichter Fokke de Jong heeft gemaakt zonder dat aan te geven in het geschenken- of reizenregister van de Tweede Kamer. Volgens Baudet was dat niet nodig, maar hij zei tegen Radio 1 alsnog met Kamervoorzitter Khadija Arib en zijn partijbestuur in gesprek te gaan over de reizen: “Als ik dingen moet melden, zal ik dat met plezier doen.”

5. Wopke Hoekstra geeft visitekaartje af voor leiderschap CDA: steun voor middenklasse, strenger tegen migranten

Afgelopen weekend stelde CDA-kopstuk Mona Keijzer dat de nadruk in haar partij te veel ligt op ‘kroonprinsen’ bij de zoektocht naar een opvolger van de vertrokken partijleider Sybrand Buma. Er zijn volgens Keijzer ook genoeg kroonprinsessen. Die zullen het waarschijnlijk in ieder geval moeten opnemen tegen Wopke Hoekstra, de huidige CDA-minister van Financiën.

Hoekstra positioneerde zich tijdens de H.J. Schoo-lezing maandagavond duidelijk als nieuwe aanvoerder met een visie op de toekomst van Nederland: daarbij moet het CDA wat Hoekstra betreft opkomen voor de middenklasse die in de verdrukking dreigt te raken en hardere eisen stellen aan migranten.

De Nederlandse ‘waarden’ en ‘identiteit’ staan wat Hoekstra betreft onder druk. Een duidelijk signaal dat Hoekstra denkt dat er voor het CDA vooral op rechts stemmen zijn terug te winnen van Forum voor Democratie en de PVV.

6. ECB-bestuurder opent verbaal de aanval op cryptomunt libra van Facebook

De kans dat Facebook  grote problemen krijgt, als het socialmediabedrijf gaat proberen de cryptomunt Libra in Europa de introduceren, lijkt zeer groot. Bestuurder Yves Mersch van de Europese Centrale Bank toonde zich maandag in een lezing extreem kritisch over de libra. Mersch is bezorgd dat de bedrijven achter de libra het reguliere geldsysteem kunnen ondermijnen. Hij wees ook op de gevaren voor gebruikers, die op geen enkele wijze juridisch verhaal kunnen halen als ze geld kwijtraken door problemen met de libra.

7. Van Engelshoven zoekt naar geld om bezuiniging op alfa- en gammawetenschappen te verzachten

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven komt mogelijk tegemoet aan zwaar protest tegen bezuinigingen op alfa- en gammawetenschappen. Die moeten van het kabinet miljoenen inleveren ten gunste van technische studies. Doordat ze 18 miljoen euro aan nog niet uitgegeven sectormiddelen voor bèta en techniek wil verdelen onder de universiteiten, hoeft er waarschijnlijk minder geld weggehaald te worden bij de alfa- en gammastudies. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Van Engelshoven deed de mededeling maandag na een protestactie tegen de voorgenomen bezuinigingen.

8. Grootste containerschip ter wereld komt aan in Rotterdam

Dinsdagmiddag meert ’s werelds grootste containerschip aan in Rotterdam. De MSC Gülsün van 400 meter lang en 62 meter breed is ongeveer even groot als vier voetbalvelden. Het heeft een capaciteit van 23.756 TEU, de standaardmaat voor 20-voetscontainers.

Naar verwachting zal het megaschip tussen twee en drie uur ’s middags aanleggen bij de APM-containerterminal op de Tweede Maasvlakte. De komst van reuzenschepen is zowel goed als slecht nieuws, schrijft het AD. De Tweede Maasvlakte is een van de weinige plekken waar ze terecht kunnen. Tegelijkertijd hebben binnenvaartschepen en vrachtwagenbedrijven moeite met het verwerken van zoveel containers die in één klap worden gelost.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van maandag: